Ook al in de jaren voorafgaand aan de coronacrisis werd ziekenhuiszorg uitgesteld. Dat zei Jaap Bonjer, chirurg in het UMC en voorzitter van de Vereniging voor Heelkunde. Hij deed zijn uitspraken tijdens een interview in het programma Wakker Nederland op Zaterdag.
Interviewer Margreet Spijker gaat tijdens het interview in op het mogelijk opnieuw annuleren van geplande operaties vanwege de coronacrisis. “Gebeurde dit voor corona in het herfstseizoen vaker dat geplande zorg dreigde te worden gecanceld?”
Bonjer: “Jazeker, cancelen van de geplande zorg is helaas een heel frequent gebeuren. In de dagelijkse praktijk, ook al ver voor corona, en zeker tijdens het griepseizoen.”
Spijker: “En hoe was toen de verhouding mensen met griep en geplande zorg?”
Bonjer: “Ja, die verhouding dat wisselt natuurlijk van ziekenhuis tot ziekenhuis. De grootste drukte zagen we op de spoedeisende hulp en op de intensive care. En natuurlijk ook op de reguliere verpleegafdelingen.”
Spijker concludeert: “Ja, dus het is niet een specifiek coronaprobleem. Dat is goed te weten want het zijn toch echt de mensen die niet gevaccineerd zijn waar op dit moment naar gewezen wordt. Die maken het anderen zo lastig.”
“Voor de corona pandemie hadden we al een tekort van 14.000 medewerkers in de zorg. Dat gaat volgend jaar naar 75.000 medewerkers.”
Bonjer: “Ja, en ik denk dat dat niet helemaal terecht is. Want voor de corona pandemie hadden we al een tekort van 14.000 medewerkers in de zorg. Dat gaat volgend jaar naar 75.000 medewerkers. Dus de rek was er al enigszins uit voor de pandemie en die rek is er nu nog meer uit. Dan is corona net de druppel die de emmer doet overlopen. Maar goed, dat kan ook een groot verkeersongeval zijn. Als we nu kijken bij ons op de spoedeisende hulp in Amsterdam UMC na tien uur ‘s-avonds de ongeval slachtoffers: bijna allemaal een intoxicatie van alcohol of andere verdovende middelen. Dus als je nu de zorg wilt ontlasten is het ook goed om naar dat soort zaken te kijken.”
Spijker: “Ja, dus niet alleen naar vaccins maar alcoholgebruik, dat zou de zorg ook net zo goed ontlasten.”
Bonjer: “Ja, ik fietste vanmiddag door de stad en dan zie ik allemaal mensen door rood fietsen en dan denk ik, ja, je kunt ook gewoon even dertig seconden wachten, dat scheelt ook weer in het ziekenhuis. Zo simpel is het ook weer.”
Spijkerman: “Of zeggen, het moet anders. De ziekenhuizen, daar is teveel op bezuinigd. Er is te weinig geïnvesteerd. Teveel geld bij farmacie, te weinig naar het personeel.”
Foto: Karolina Grabowska from Pexels.