Uit een enquête van de TU Delft onder studenten, medewerkers en ondersteunend personeel blijkt dat 53% van de ondervraagden (een nipte meerderheid) voorstander is van de invoering van de 2G maatregel welke geen wetenschappelijke onderbouwing heeft en welke bovendien in strijd is met de Nederlandse grondwet en mensenrechtenverdragen.
De enquête werd gedaan onder 1.448 mensen: 1.025 studenten, 154 docenten en 269 ondersteunend personeelsleden. Onder de respondenten is extreem hoge vaccinatiegraad is : studenten 90 procent, docenten 95 procent en ondersteunend medewerkers 89 procent.
De eerste constatering is dat gemiddeld 9 van de 10 respondenten zijn gevaccineerd. Deze gevaccineerden vormen de basis voor het oordeel of zij ongevaccineerden wel of niet toelaten tot de universiteit. Met andere woorden: “Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend.”
Ten tweede neemt de enquête als impliciet uitgangspunt dat de invoering van een 2G maatregel een positief effect heeft op het verloop van de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus. Dat er dus een causaal verband bestaat tussen het nemen van deze maatregel en het voorkomen van infecties met het SARS-CoV-2 virus. Mogelijk baseert de TU dit verband op eigen model onderzoek naar de effecten van de invoering van de 2G maatregel. Dit TU Delft model is echter onbruikbaar omdat het niet gebaseerd is op actuele wetenschappelijke inzichten en data.
Ten derde wordt als uitgangspunt genomen dat een dergelijke 2G maatregel een juridische basis heeft en dus werkelijk op de TU Delft ingevoerd kan worden. Echter, deze invoering is ongrondwettelijk en in strijd met international verdragen.
Tenslotte, wat zou de uitkomst zijn geweest wanneer de geënquêteerden op de hoogte waren van bovenstaande constateringen? En wat als de actuele data van landen met/zonder maatregelen zouden worden getoond voorafgaand aan het invullen van de enquête? Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn vergelijkbaar qua vaccinatiegraad maar verschillen in aanpak. Het VK en Zweden hebben amper maatregelen en zien geen spectaculaire stijging van het aantal infecties, IC opnames of sterfgevallen. Nederland daarentegen wel.

En wat zou de uitkomst zijn geweest wanneer modernere state-of-the-art methoden om multi-criteria beslisproblemen op te lossen zouden zijn gebruikt? Methoden waarbij de voorkeur van de betrokkenen per corona criterium invoer is, en de best passende set van maatregelen met de hoogste voorkeur de uitkomst is.
Foto: Mecanoo, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.